Brouwerij Van Honsebrouck

Brouwerij Van Honsebrouck

Op 1 januari 2009 gaf Luc Van Honsebrouck, toen 79, de roerstok over aan zoon Xavier.  Xavier was toen al ruim twintig jaar lang actief in de brouwerij, vooral in verkoop en export. Geleidelijk nam hij de leiding over van zijn vader. De tijden zijn veranderd. Zolang Luc de brouwerij leidde, ontving de brouwmeester of iemand van marketing de journalisten. Pas na het bezoek maakte Luc zijn opwachting in het proeflokaal voor een rondje. Xavier ontvangt de gasten, zet een kopje koffie en schenkt het bier zelf uit. Eens brouwer, altijd brouwer.

Kasteel Donker

“Eentje om van te genieten en de dag met een goed gevoel mee af te ronden”. Kasteel Donker (11 % Vol) behoort tot de familie van de Belgische ‘quadrupels’. Dit zijn sterke, zoete tot bittere donkerbruine bieren waarin de mout de boventoon aangeeft. Het is een volmondig, moutig bier met toetsen van karamel, koffie en chocolade afkomstig van de gebrande mout. Opvallend is de zoete aanzet. Bij degustatie blijkt dit bier verrassend complex.

 

 

Kasteel Hoppy

“Het bewijs dat een gehopt bier ook heel subtiel kan zijn.” De Kasteel Hoppy (6,5% Vol) sluit aan bij de nieuwe lichting Belgische blonde bieren waarin de hop de boventoon aangeeft. Door dry hopping werd een sterker hoparoma verkregen. De Kasteel Hoppy is een doordrinkbier dat aarzelt tussen een traditioneel ‘spéciale belge’ amberbier en een extra gehopte IPA (India Pale Ale). De aroma’s van hop en kruiden overheersen. De smaak is zeer zacht, de subtiele bitterheid versterkt in de afdronk. Vrij volmondig, licht zoet, met een zacht moutkarakter.

Kasteel Triple

“Beter dan de ‘moeder van alle tripels’”. Deze tripel (11% Vol) is een sterk blond bier met duidelijk aanwezige hopbitter en fruitigheid. Het recent gewijzigde recept voorziet meer aromahoppen. Discreet aroma met fruitige toetsen, impressies van mout, kruidnagel en bloemen. In de smaak overheerst de fruitigheid. Een evenwichtig bier, nooit zeer bitter. De alcohol valt op in de afdronk.