Hop & Toerisme

Hopmuseum

Het Hopmuseum is gevestigd in het stadsschaalcomplex. Hier werd vroeger hop gewogen, gekeurd en gestapeld. Je vindt er een uitgebreide collectie authentieke hoptuigen, aangevuld met audiovisuele fragmenten en quizmodules. Je beleeft er de geschiedenis en de levenscyclus van de hop.

Hopmuseum Poperinge bevindt zich in het centrum van Poperinge, op een boogscheut van de Grote Markt en op wandelafstand van het station (800 meter).

Voor meer informatie over openingsuren, tarieven en situering: http://www.hopmuseum.be/

Wandel, fiets of rij mee doorheen het Hoppeland

Wandelnetwerk Hoppeland

Verken de streek rond Poperinge en vergaap je aan de unieke hopvelden. Het grensoverschrijdende wandelnetwerk Hoppeland onthult het erfgoed en de charmes van de stad Poperinge en de glooiende hoppestreek. In de gastvrije en pittoreske dorpjes proef je van de gastronomie, de 'joie de vivre' en de levende tradities van de Westhoek en Frans-Vlaanderen. Wandel doorheen dit bosrijke gebied, stap langs de indrukwekkende hopperanken en verken de natuur langs kronkelende beken.

Meer info bij de dienst toerisme in Poperinge.

Hoppelandfietsroute

Met de Hoppelandfietsroute verken je de streek boven Poperinge. De routenaam verwijst naar de hoppeteelt waarvoor het gebied al van oudsher bekend is. De tocht start in Poperinge en leidt dan langs het domein de Lovie en het Bardelenbos naar Roesbrugge-Haringe. Vervolgens fiets je via Proven en het domein Couthof richting Sint-Jan-ter-Biezen. Op de terugweg rij je langs het Helleketelbos en het stadspark De Bommelaer. Leuk om weten: Het Helleketelbos is niet te verwarren met het Hellegatbos. Het Helleketelbos bevindt zich ten westen van Poperinge. Het Hellegatbos bedekt de Rodeberg in Westouter.

Meer info bij de dienst toerisme in Poperinge.

Tournée Locale - Route Poperinge, (Vleteren), Ieper

Deze bierfietsroute (46,5 of 38 km) start aan het Hopmuseum in Poperinge, de startplaats bij uitstek om het bierlandschap van de Westhoek te verkennen. De lange route brengt je via de Sint-Sixtusabdij naar Ieper. De Kattenstad heeft ook heel wat te bieden op vlak van bier. De korte route leidt je langs hopvelden en brouwerij De Plukker meteen naar brouwerij het SAS in Boezinge.

Meer info in het Hopmuseum van Poperinge.

Tournée Locale - Route Poperinge -Vleteren

Deze bierfietsroute (33 km) start aan het Hopmuseum in Poperinge, het vertrekpunt bij uitstek om op verkenning te gaan door het hoplandschap van Poperinge en Vleteren. Op je tocht kom je langs drie brouwerijen, maar vergeet ook niet halt te houden in een van de gezellige kroegen waar je de Westhoekbieren kan proeven.

Meer info in het Hopmuseum van Poperinge.

Rondje Westhoek

Wil je genieten van de Westhoek vanuit een authentiek Volkswagen busje met chauffeur? Met daaraan gekoppeld al het lekkers en moois wat de Westhoek te bieden heeft, dan moet je beslist een rondritje met Rondje Westhoek plannen. Ze maken voor jou een programma op maat die overeenstemt met de interesses en de wensen van de groep. Dit kan in het kader zijn van bier, hop en brouwerijen of spreekt de Grote Oorlog jullie meer aan? Ook volksspelen, musea, bezienswaardigheden en andere attracties behoren tot het aanbod. Dit voor zowel groot als klein. Ook voor grotere groepen hebben we een oplossing.

Meer info: www.rondjewesthoek.be

Bierbeleving in de westhoek

Het eeuwenoude hoppelandschap verraadt het al, hier, in de Westhoek vind je 's werelds beste brouwerijen en dus ook 's werelds beste bieren. Ooit een goed bewaard geheim, vandaag wereldnieuws. Bierliefhebbers van alle windstreken vinden vlotjes hun weg naar deze hoek.

In West-Vlaanderen (en vooral in de Westhoek) wordt 95% van alle hop in België geteeld.

Wil je graag meer weten over de bierbeleving in de westhoek? Ga dan zeker eens een kijkje nemen op www.tourneelocale.be.