Brouwerij De Ranke

Brouwerij De Ranke

Waarom een nieuwe brouwerij beginnen in een land als België waar al zoveel brouwerijen zijn? 
Begin de jaren tachtig waren zej als bierliefhebbers bezorgd over het verdwijnen van vele kleine en middelgrote brouwerijen. Het waren net die brouwerijen die prachtige bieren maakten. 
Bovendien was het verontrustend dat in die periode veel uitstekende bittere bieren erg verzoet werden. Dit gebeurde onder het voorwendsel dat de smaak van de consument zoet was en dat de mensen bitter niet meer gewoon waren. 
De werkelijkheid was echter dat nieuwe technieken het toelieten hopextracten i.p.v. hoppebloemen te gebruiken. Daardoor kon er véél goedkoper geproduceerd worden. Daarnaast was de geïndustrialiseerde bierwereld er meer en meer van overtuigd dat men het bier aan meer mensen kon slijten indien de smaak neutraal bleef (mits wat extra publiciteit). 
Deze ontwikkelingen leidden er toe dat zij j zelf iets zijn gaan ondernemen om zo te bewijzen dat kwaliteit alleen kan gegarandeerd worden met de beste grondstoffen en met respect voor de traditionele methodes.
 

Guldenberg

Guldenberg is een evenwichtig abdijbier van hoge gisting. Het dankt zijn naam aan de voormalige Guldenbergabdij te Wevelgem waar vroeger ooit bier gebrouwen werd. Wevelgem is ook het geboortedorp van één van de brouwers
Smaak: Volmondig abdijbier die perfect balanceert tussen zoet en bitter. Het wordt gedry-hopped met Hallertau Mittelfrüh wat zijn unieke zacht-bittere smaak en aroma geeft. Goudblond 8 % alc.
 

XX_Bitter

XX-bitter is ons bitterste bier van hoge gisting, die ondanks zijn laag alcoholpercentage, een rijke volle smaak voortbrengt die lang blijft nazinderen.
Smaak: Zeer bitter, maar toch evenwichtig. Met een uitgesproken hopsmaak die lang blijft aanhouden. Strobland 6 % alc.
 

Saison de Dottignies

Saison de Dottignies is een Henegouwse saison van hoge gisting, met een relatief laag alcoholgehalte waardoor de smaakbalans goed bewaard blijft.
Smaak: Vol van smaak, maar licht om te drinken. Stevig gehopt en dorstlessend, typerend aan saison-bieren. Amber.  5,5 % alc.
 

Noir de Dottignies

Noir de Dottignies is een complexe, donker bier van hoge gisting, gebrouwen met 7 verschillende mouten waaronder chocolade- en gebrande mouten.
Smaak: Stevige gebrande moutsmaak met een zachte hopbitterheid.
Zwart.  8,5 % alc.
 

Père Noël

Père Noël is een bitter kerstbier met toevoeging van zoethout.
Smaak: Bittere, licht-kruidige smaak met zeer lange afdronk.
Amber.   7% alc;
 

Hop Harvest


Hop Harvest wordt jaarlijks gebrouwen met de verse hop-oogst. Er wordt bewust gekozen voor het brouwen met ongedroogde hop, wat het bier een zeer specifieke florale bittere toets geeft.
Smaak: Florale volle bitterheid, zachte afdronk.
Blond-Amber (kan variëren).  6 % alc.
 

Cuvée Re Ranke

Cuvée De Ranke is een versnijbier van gemengde gisting, een combinatie van bier die op vaten verouderd en lambic.
Smaak: Volle zure smaak met een hint van eik door houtlagering.
Amber 7 % alc.
 

Kriek De Ranke

Kriek de Ranke is een ongezoet kriekenbier van gemengde gisting, het ontstaat uit een mengeling van een oud Vlaams bier, met 25 kilogram zure krieken/hl en lambiek.
Smaak: Volle kriekensmaak, zuur & dorstlessend. Lichte eiksmaak door houtlagering.
Rood . 7 % alc.