Hop plukken bij brouwerij Palm

Samen hop plukken

Op zondag 27 augustus plukt Brouwerij Palm in Steenhuffel haar eigen geteelde hop. Dit jaar doen ze dit reeds voor de vijfde keer samen met bierliefhebbers. Hop is één van de basis ingrediënten van bier, het zorgt voor smaak, aroma en karakter. Palm startte haar eigen hopteelt in 2011.

Mee plukken is mee genieten van het bier, van het vakmanschap van de hop- en brouwmeester. Het wordt echt een hopfeest want alle plukkers worden verwend met hapjes en drankjes!

Later op het jaar worden de hopplukkers uitgenodigd om getuige te zijn van het brouwen van de Palm en nadien om het resultaat - het afgewerkte bier - te komen proeven.

Inschrijven om zelf deel te nemen aan de hoppluk via www.hoppluk.be

Foodpairing: Foodtruckfestival met sterrenallure!

Ook voor deze editie wordt de pluk gecombineerd met een foodtruckfestival. Aan het hopveld worden vanuit een tiental vintage foodtrucks heerlijke streetfood gerechten geserveerd.

De chefs werken met kwalitatieve, lokale en seizoensgebonden producten. In combinatie met de Palm-bieren wordt dit een hoogmis voor levensgenieters.

Samen kijken, proeven, brouwerij bezoeken en fietsen

Niet-plukkers zijn ook welkom! De hoppluk is trouwens ook een attractie voor diegenen die niet actief aan de pluk deelnemen. Naast de brouwzaal van Palm zal ook Brouwerij de Hoorn, gekend voor haar bieren Cornet en Arthur's Legacy, de deuren openen ! De bezoekers worden tevens uitgenodigd om een kijkje te gaan nemen in Stoeterij Diepensteyn bekend van de Palm-paarden.

Liefhebbers van fietsen kunnen hun bezoek combineren met 4 fietsroutes: ‘De knooppunter Palm Hop Select Route’ van 53,5 km of 36,4 km en ‘De Knooppunter Cornet Route’ van 53,8 km of 26,3 km. Alle routes starten vanuit het bezoekerscentrum ‘d’ Oude Bottelarij te Steenhuffel. Deze fietsroutes kunnen worden gedownload via: www.knooppunter.com

Belgisch Kampioenschap Highland Games

Dit jaar wordt de Hoppluk ook met het BK Higland Games gecombineerd. Volgens de overlevering werden vanaf de 11e eeuw in Schotland de eerste Highland Games gehouden. Krachtpatsers strijden om de Belgische titel in allerlei proeven zoals paal- en schoofwerpen, hamerslingeren en touwtrekken.

Eigen geteelde hop voor Palm en Palm Hop Select

In oktober 2011 Brouwerij Palm haar eigen hoptuin 800 hopplanten heeft aangeplant. Het hopveld is 35 are groot, de hopplanten zijn van de Hallertau Mittelfrüh variëteit, deze planten brengen een 3.000-tal hopranken voort. In 2012, werd de eerste oogst binnengehaald.

Dit jaar wordt de hop voor de vijfde keer samen met zo’n 600 consumenten geplukt ! Deze eigen geteelde hop wordt gebruikt voor Palm, de brouwers creëerden er in 2012 ook de Palm hop select mee.

Dit mooi gebalanceerde degustatiebier ondergaat een hopping in 3 fasen. Traditioneel voegen de brouwers een eerste maal hop toe in de kookketel van de brouwzaal. In deze fase wordt de karakteristieke bitterheid gevormd. In een tweede fase komt de Hallertau Mittelfrüh in beeld, een variëteit met een zeer fijn hoppig en lichtgroen aroma.

Deze hop wordt op het einde van het kookproces toegevoegd. In het brouwersjargon heet deze fase ‘late hopping’. Hier blijft het niet bij, want het bier krijgt ook nog een ‘finishing touch’! Op het einde van de hoofdgisting ondergaat het nog een laatste hopgave. Tijdens deze fase, ‘dry hopping’ genaamd, wordt de eigen geteelde Hallertau Mittelfrüh gebruikt.

Om het hopkarakter optimaal te behouden en om het bier extra te laten parelen, hebben de brouwmeesters ervoor gekozen om het bier te laten hergisten op fles. De rijkelijke hopdosering en de hergisting zorgen voor een goede doordrinkbaarheid, een prima verteerbaarheid, een schitterende schuimkraag én daarbovenop een uitstekende bewaring.