De Struise Brouwers

De Struise Brouwers

Enkele mannen uit Vleteren werden in 2008 verkozen tot de beste brouwers van de wereld. Sinds 2009 kun je hun bieren komen proeven in 't Oud Schooltje te Oostvleteren. Maar liefst 30 bieren van het vat. Het proeflokaal en de brouwerij van De Struise Brouwers is gelegen in Oostvleteren, hartje West-Vlaanderen. De rit ernaartoe voert je door de weidse velden en het Westvlaamse binnenland. Het voormalig schooltje waar deze brouwers zich schuil houden heeft duidelijk zijn beste tijd gekend en enkel een affiche op de afgeblakerde voordeur geeft te kennen dat je hier als bierliefhebber aan het juiste adres bent. Het draagt bij tot de charme. Een flinke boogscheut verder vind je een klooster met aanpalende brouwerij waarvan het bier zowaar een goddelijke status heeft.
 

Pannepot

Bij Struise houden we van elk bier dat we maken. Als er echter maar eentje zou zijn dat we met recht en reden onze ‘klassieker’ mogen noemen, dan is het wel Pannepot (10% Vol.). Na een leven lang lekkere, maar ‘veilige’ biertjes brouwen, is Pannepot onze eerste stap in de wereld van extreem bier. Het heeft veel in de pap te brokken gehad in ons maken tot wat we nu geworden.

 

 

Tsjeeses

Tsjeeses (10% Vol.) is een Belgisch bier van hoge gisting. Het bier wordt gebrouwen door De Struise Brouwers, Oostvleteren bij Brouwerij Deca te Woesten. Het originele etiket toont een persoon (Jesus of de kerstman?) met schele ogen en stoom uit de neusgaten, duidelijk wijzend op dronkenschap. Met dit etiket mocht het bier niet binnen in de VS en daarom werd het etiket gewijzigd (zonder stomende neusgaten en de ogen vervangen door een zonnebril).

Pannepeut

Pannepeut (Old Monk’s Ale), bruin bier met een alcoholpercentage van 10%. Een variant van het recept van Pannepot, als eerbetoon aan het Deense publiek dat het bier internationaal heeft gelanceerd.

 

 

 

Black Albert

Dit is niet zozeer een bier, dan wel een totaalervaring. Oorspronkelijk werd dit bier gebrouwen als eerbetoon aan Albert II, de zesde koning der Belgen. Met zijn bijnaam ‘de lachende koning’ is het logisch dat het bier dat naar hem werd vernoemd een brede glimlach op het gezicht van de drinker tovert. En dat doet het ook. Deze kolossale Russian Imperial Stout wordt vaak beschouwd als een van onze grootste klassiekers.
Ondanks de 13% alcohol is Black Albert gevaarlijk drinkbaar. Elke slok bombardeert je met geroosterde bitterheid en de unieke zoetheid van Belgische kandijsuiker. Black Albert: tatoeëert je langs binnen.
 

Struise Witte

Met deze jongen is alles begonnen. Dit witbier (5% Vol.) was het eerste dat ooit uit onze ketels gevloeid kwam als professionele brouwers. Hoewel het toen een ‘veilige’ en logische keuze was als beginners, gaat Struise Witte tot op heden nooit vervelen.
Met flinke noten van tarwe en koriander belooft dit bier een verfrissende drinkervaring.

 


 

Struise Rosse

Het bier wordt gebrouwen door De Struise Brouwers, Oostvleteren bij Brouwerij Deca te Woesten. Het is een roodbruin bier met een alcoholpercentage van 10,5%. Sint-Amatus is de patroonheilige van Oostvleteren.

 

 

 

 

Roste Jeanne

Het bier wordt gebrouwen door De Struise Brouwers, Oostvleteren bij Brouwerij Deca te Woesten. Het is een donker amberkleurig bier met een alcoholpercentage van 7%. Dit bier wordt gebrouwen in opdracht van de stad Nieuwpoort ter gelegenheid van de Heksenstoet.

 

Aardmonnik

Aardmonnik, in Engelssprekende landen aangeboden onder de naam Earthmonk, is een ambachtelijk Belgisch bier uit de categorie oud bruin. Het recept, dat dateert uit de jaren vijftig van de twintigste eeuw, is van De Struise Brouwers; het bier wordt gebrouwen bij brouwerij Deca in het West-Vlaamse dorpje Woesten.

Sint-Amatus

Het bier wordt gebrouwen door De Struise Brouwers, Oostvleteren bij Brouwerij Deca te Woesten. Het is een roodbruin bier met een alcoholpercentage van 10,5%. Sint-Amatus is de patroonheilige van Oostvleteren.

 

Kloeke Blonde

Kloeke Blonde is een Belgisch bier van hoge gisting. Het bier wordt gebrouwen door De Struise Brouwers, Oostvleteren bij Brouwerij Deca te Woesten. Het is een goudblond bier met een alcoholpercentage van 6%. Volgens de brouwers is dit bier genoemd naar een vrouw van een van de brouwers.