Brouwerij Vagebond

Brouwerij Vagebond

Brouwerij Vagebond is opgericht in 2005 vanuit een passie voor ambachtelijke bieren.Eerst als een hobbybrouwerij en nu, na een tussenstap als VOF, sinds 2014 een eenmanszaak. De kleinschalige brouwerij is goed voor een productie van 6 hl per brouwsel. Ze gebruiken alleen de beste grondstoffen en brouwen traditioneel, met veel geduld en liefde voor hun product. Op hun etiket staat te lezen:

De Belgische Wet tegen de Landloperij werd in 1866 gestemd en in 1891 verfijnd. Wie op straat kwam zonder pas of onvoldoende geld om een brood te kopen, vloog als landloper naar de gevangenis van Merksplas of Wortel. Deze wet werd in 1993 afgeschaft, omdat arm zijn geen misdaad is.

Gezien hun brouwerij gelegen is te Merksplas, moesten ze dan ook niet lang zoeken naar een naam, vandaar Brouwerij Vagebond.

Vagebruin

Vageblond vatgerijpt op Belgian Owl whiskyvaten

Vagebruin Quadrupel vatgerijpt op Belgian Owl whiskyvaten

‘Vagebruin quadrupel vatgerijpt op Belgian Owl whiskyvaten’
van 11 vol% is een echt degustatiebier met Vagebruin quadrupel als basis.

Dit bier heeft nog 12 maanden gerijpt en krijgt daardoor een lange afdronk, die zich ontwikkelt met veel warmte op vanille van de Amerikaanse eik.

De whisky komt nog duidelijk naar voor en bepaald voor een groot deel het karakter van dit bier.

Vagebruin en Belgian Owl, op en top Belgisch en bovenal zeer lekker.

Zwarte Marjan

‘Zwarte Marjan’
van 6,5 vol% is een zacht fruitbier met een licht zure smaak en is onze nieuwste creatie. 

Het is een bier geworden met een derde puur braambessensap. 

“De historie van Zwarte Marjan is best wel intrigerend en het is verbonden aan de kolonie”.  Ons leuke etiket vertelt u er alles over

Laat je meevoeren in dit verhaal en geniet van dit frisse zomerbier.

Vagebuin Quadrupel winterbier

‘Vagebruin quadrupel winterbier’
van 10,5 vol% is een donker krachtig bier wat zeer beperkt gebrouwen wordt.

Dank zij zijn zes moutsoorten in een ruime storting, krijgt dit bier een volmondige afdronk, bitterzacht en caramelmoutig.

De toevoeging van twee Belgische hoppen, geeft dit bier een fijn hoparoma.

Met zijn deugddoende alcoholwarmte, echt een bier voor de lange winteravonden.

Vagebruin Dubbel

‘Vagebruin dubbel’
is een mooi typisch Belgisch donker bier. Met zijn 8 vol% en zes moutsoorten krijgt dit bier een volmondige afdronk, bitterzacht en een subtiele karameltoets.  De toevoeging van twee Belgische hopsoorten, geeft dit bier een fijn hoparoma.

Vageblond Primeur

‘Vageblond Primeur’,
is een goudgele tripel van 8 vol%, eveneens op basis van de Vageblond tripel.

Vageblond heeft al een uitgesproken smaak en een licht fruitig aroma.
Dit wordt bekomen door zijn typische gist,
maar vooral door het gebruik van een specifieke aromahop (Nelson Sauvin).
Deze geef aroma’s van kruisbes, grapefruit en toetsen van Sauvignon Blanc.
Echter bij de hergisting op fles werd deze Vageblond tripel eind september’ verrijkt met een verse groene hopbel (Target) uit eigen hof’. Door deze hopbel toe te voegen krijg je een zeer fijn hoparoma in de neus tijdens het drinken.  Door deze dry-hopping in de fles krijg je ook een sterker gehopt bier zonder bitter te zijn.  Het bier schenkt een ruime witte schuimkraag , dik en romig. Het bier zelf is blond, licht gesluierd met toch meer depot door de hopbel

Vageblond Groene hop

‘Vageblond Groene hop' is nagenoeg een zelfde bier als de Vageblond tripel.  Hij is eveneens 8 vol%, maar één van de hoppen werd er vervangen door verse groene hop in de brouwketel op te nemen.  Het is een Target hop ‘uit onze hof’.  De niet-gedroogde hop geeft het bier een uitzonderlijke smaak. De vluchtige aroma's die anders verloren gaan tijdens het drogen, blijven nu wel in de hop en komen zo ook in het bier.

Doordat de hop niet gedroogd is, zijn de smaak en bitterheid ook veel zachter. Dit is ook hetgeen wat we willen uitspelen in dit bier. Verwacht geen hop bom maar wel een uitgebalanceerd en uiterst drinkbaar bier steunend op de zachte en unieke smaak van de groene hop. Na enkele slokken vult deze je mond om daarna uit te vloeien in een zacht bittere nasmaak.
Het is een bier wat bewaard, maar wordt best jong gedronken.

Vageblond tripel

‘Vageblond tripel'
is een goudgele tripel van 8 vol%, met een uitgesproken smaak en een licht fruitig aroma. Dit wordt bekomen door zijn typische gist, maar vooral door het gebruik van een specifieke aromahop. Deze geeft aroma’s van kruisbes, grapefruit en toetsen van Sauvignon Blanc. De hergisting in fles zorgt voor een smaakevolutie tot enige jaren na het brouwen. Het ontstane bezinksel kan zonder bezwaar worden genuttigd. Vageblond is daarmee het eerste en enige echt Merksplasse bier.