Brouwerij De Leite

Brouwerij De Leite

Luc Vermeersch, de oprichter van brouwerij De Leite experimenteerde al in 1997 in een huisje in de tuin met een kleine brouwerij die hij had aangekocht in Finland. Samen met zijn vriend Etienne Van poucke ging hij een jaar brouwcursus volgen. Daar ontmoette hij de derde brouwbroeder Paul Vanneste. Tijdens deze opleiding groeide het idee van een grotere brouwerij.  In april 2008 was brouwerij De Leite een feit. Brouwer Luc komt uit een kunstenaarsfamilie, alle etiketten van de brouwerij werden ontworpen door een andere kunstenaar uit de familie Vermeersch. ‘Leite’ is een verbastering van het woord ‘laagte’ en zou ook duiden op een plaats in Ruddervoorde waar een beek langs de Leitemolen stroomt, niet ver van de brouwerij.

Enfant Terriple d'Hiver

Het bier is onze tripel die gedurende meer dan een jaar op eiken wijnvaten rijpte. De kruiden die de laatste maand van de rijping in het vat worden gehangen voegen een volle fijne smaak toe. De enfant terriple d’hiver is van origine een blond bier. De rijping gaf haar een diepe gloed mee. Het kunstwerk is ontworpen door Robin Vermeersch en ter gelegenheid van het jaareinde aangepast.

Cuvée Copains #1

Het bier is een blend van onze licht gerookte, laag alcoholische, saison met lambiek van Oud Beersel. Het bier rijpte voor 5 maand op de eiken vaten van de brouwerij. Een aangenaam zuurtje krijgt een mooie bittere afronding. Het kunstwerk is ontworpen door Tinus Vermeersch. Het stelt de 2 brouwers voor die ook in het echte leven goeie vrienden (copains) zijn.

Cuvée Père Passionist

Het blond, laag alcoholische biertje heeft als basis de licht gerookte saison. Het bier rijpte meer dan een jaar in eiken vaten samen met passievrucht. De aangename zuurheid wordt bij het drinken afgerond met een mooie bitterheid, deels gecreëerd door de verfijnde rooktoets. De naam is een soort eerbetoon aan een goeie vriend van de familie, pater Harry. Deze geestelijke was een groot deel van zijn leven ‘de baas’ van een klooster orde, de ‘paters passionisten’! De knipoog naar de passievrucht is mooi meegenomen. De tekening is van de hand van Tinus Vermeersch.

Cuvée Soeur'Ise

De zacht zure tripel gaat voor minstens 6 maand op zure krieken. Gedurende die tijd laten de brouwers de zachte verzuring zijn gang gaan en worden alle suikers verteerd. De krieken geven ondertussen hun bloedrode kleur en hun lekkere smaak af. Het resultaat is een tripelkriek ‘pur sang’. Het kunstwerk is ontworpen door Tinus Vermeersch.

Cuvée Mam'Zelle

De jonge dame is eigenlijk onze tripel die gedurende vele maanden op eiken wijnvaten rijpte. De lactobacillus die huist in de poriën van het hout zorgt voor een zachte verzuring met een verfrissende toets. De kruiden die de laatste maand van de rijping in het vat worden gehangen voegen een volle fijne smaak toe. De Mam´zelle is van origine een blond bier. De rijping gaf haar een blond-rode gloed mee. Vandaar dat ze ´hoogblond´ genoemd wordt. Het kunstwerk is ontworpen door Lowie Vermeersch.

Enfant Terriple

De liefde tussen de Femme Fatale en Bon Homme zorgde voor een kindje! De eerste tripel van brouwerij De Leite was geboren. Het echtpaar doopte hun eerste nakomeling met de naam ‘Enfant Terriple’. De Enfant Terriple is een ‘duivels’ zonnig blond bier van 8,2° met een speelse neus. Een fijne bitterheid met een lichtfijne citrustoets wordt omkranst met een sober kruidige moutsmaak. Het kunstwerk is van de hand van Robin Vermeersch.

Bronzen Baron

Femme Fatale BIO

Op vraag van meerdere klanten verdiepte het brouwteam zich in de wonderlijke bio wereld. Het eerste bio-bier is de Femme Fatale BIO. De bio hoppen werden gekocht bij een collega brouwer / BIO-hoppenboer Joris Cambie uit Poperinge. Het resultaat is een blond/amberkleurig bier met een mooie witte schuimkraag. De neus is moutig met fruitige toetsen en omkranst met een mooie bitterheid. Zoals bij de Femme Fatale is het kunstwerk van Rik Vermeersch.

Cuvée Oncle Pol

De vader van Luc, onze brouwer,  was de 7de telg in een familie van 9. De 8ste in de rij is de kranige tachtiger, ‘nonkel Pol’. Voor de brouwer al van zeer jong zijn beste vriend en biljart-maat. Luc vertaalde de vriendschap tussen oom en neef in een bier dat hij aan zijn nonkel opdraagt. Het bier is een zacht-zuur ‘Vlaams rood bruin’. De ideale dorstlesser. De basis is een bruin bier dat meer dan een jaar kon rijpen op eiken foeders en dat later
geblend werd met een jong blond bier. De smaak is een mooi complex evenwicht tussen het zachte zuur van de lagering in houten foeders en de fruitige smaak van de eerste hoge gisting, afgerond met een mooie hoppige bitterheid die blijft hangen. De tekening is van de hand van Tinus Vermeersch. 

Femme Fatale

De ’onweerstaanbaar’ pittige dame staat voor een licht blond/amberkleurig bier met een mooie witte schuimkraag. De neus is moutig met fruitige toetsen die na een tijd overgaan in licht bitter. Zowel de naam als het kunstwerk zijn bedacht door kunstenaar Rik Vermeersch, neef van de brouwer.

Bon Homme

De man van de Femme Fatale, een ‘onvoorstelbaar’ lief donker bier waar maar liefst 8 moutsoorten in werden verwerkt. Naast de karikatuur van de vader van brouwer Luc, vindt de aandachtige genieter op het etiket ook typische Vlaamse spreuken over drinken en zat zijn. De mooie schuimkraag geurt naar karamel met een lichte hoptoets. De moutige smaak gaat over in een fijne bitterheid die mooi blijft hangen. Het kunstwerk is getekend door Tinus Vermeersch.

Fils á Papa 9

Het bier is onze blonde tripel die gedurende bijna 2 jaar op eiken wijnvaten rijpte samen met al het fruit uit de tuin van de brouwer. Daarom kreeg het bier de subtitel ‘du jardin du brasseur’ mee. Het bier heeft een diep zure smaak die verrijkt werd door een tijd kruiden in de vaten te hangen. Het kunstwerk is ontworpen door Tinus Vermeersch. 

Merci Maman 2

Een licht gerookte saison van 4,5% vol alcohol. De Merci Maman werd speciaal gebrouwen ter erkenning van moedige moeders en vrouwen die in de grote oorlog 14-18 hun eigen strijd of bijdrage hebben geleverd. De brouwerij creëert om de drie jaar een nieuw bier en kiest bij elk nieuw bier een nieuw sociaal project. 10 % van de omzet van dit bier wordt gedurende die periode aan het project geschonken. Sinds 2018 gaat de
bijdrage naar het Project KINDIA. Een project dat kinderen in India helpt om waardig onderwijs te genieten. Het kunstwerk is ontworpen door Robin Vermeersch.

Adolphe Sax

Omdat ‘Adolphe Sax amber’ staat voor Belgische geschiedenis en Belgische kwaliteit opteerden we voor 100% Belgische hop. Het bier werd daardoor uiteindelijk beloond met het “Belgian Hops” label. We kozen voor een amberkleurig bier. Amber bier maakt deel uit van de Belgische biergeschiedenis is. Het deed zijn intrede begin 1900 en werd bekend onder de naam ‘Speciale Belge’. Na WO I werd het gelanceerd als “overwinningsbier in Engelse stijl”.
Adolphe Sax® is een ongefilterd natuurbier van hoge gisting met een  alcoholpercentage van 6,5°. Nagisting op de fles, gebrouwen met 100% natuurlijke ingredienten, zonder toevoeging van kunstmatige schuim-, bewaar-, zoet-, kleur- of smaakstoffen. De smaak
Gebalanceerd kruidig met een licht fruitige toets en een aangename, mild bittere afdronk. In tegenstelling tot sommige bieren blijft de bitterheid bij dit bier niet al te lang in de mond hangen. Dat maakt dit bier – wat ons betreft – tot een karaktervol doch aangenaam, vlot drinkbaar bier.
Gezien er een ietwat bitter bezinksel in de fles zit, kan je een bodempje laten staan en niet alles in het glas gieten. Het is aan te raden de fles rechtop te bewaren of de fles voor het schenken een kwartiertje recht te zetten.
De ideale schenktemperatuur ligt tussen 7 tot 9°C.


 

Ma Mère Spéciale

De wens naar een nog bitterder bier groeide. Bitter heet in het Frans ‘amère’. ‘Ma Mère Speciale’ vervoegde de rangen, opgedragen aan de moeder van de brouwer. 3 zorgvuldig uitgekozen en juist gedoseerde mouten worden omkranst door 8 fijne hoppen. Van oorsprong heeft het bier al een lichte citrus-bitterheid door zijn 8 hoppen en de dryhopping achteraf. De goudbittere ‘moeder’ is volgens de brouwers ‘onverbitterbaar’. Het kunstwerk werd ontworpen door Pieter Vermeersch.