Brouwerij De Leite

Luc Vermeersch, de oprichter van brouwerij De Leite experimenteerde al in 1997 in een huisje in de tuin met een kleine brouwerij die hij had aangekocht in Finland. Samen met zijn vriend Etienne Van poucke ging hij een jaar brouwcursus volgen. Daar ontmoette hij de derde brouwbroeder Paul Vanneste. Tijdens deze opleiding groeide het idee van een grotere brouwerij.  In april 2008 was brouwerij De Leite een feit. Brouwer Luc komt uit een kunstenaarsfamilie, alle etiketten van de brouwerij werden ontworpen door een andere kunstenaar uit de familie Vermeersch. ‘Leite’ is een verbastering van het woord ‘laagte’ en zou ook duiden op een plaats in Ruddervoorde waar een beek langs de Leitemolen stroomt, niet ver van de brouwerij.

Bronzen Baron

Femme Fatale BIO

Cuvée Oncle Pol

Femme Fatale

De naam, zowel als het etiket zijn bedacht door kunstenaar Rik Vermeersch, neef van Luc. 

De ’onweerstaanbaar’ pittige dame staat voor een licht
blond/amberkleurig bier van 6,5° met een mooie witte schuimkraag. 
De neus is moutig met fruitige toetsen die na een tijd overgaan in licht bitter. Blond Amber. 6,5 % alc.                 
 

Bonhomme

De man van de Femme Fatale, een ‘onvoorstelbaar’ lief donker bier waar maar
liefst 5 moutsoorten in werden verwerkt. 

Het etiket is van de hand van kunstenaar Tinus Vermeersch. Naast de karikatuur van de vriendelijke vader van brouwer Luc, vindt de aandachtige genieter er ook typische Vlaamse spreuken die zinspelen op drinken en zat zijn.... 

De mooie schuimkraag geurt naar caramel met een lichte hoptoets. De moutige smaak gaat over in een fijne bitterheid die mooi blijft hangen. Bruin rood 6,5 % alc
 

Fils à papa

De naam, in elke familie heb je wel een uitschieter. Ook deze bierfamilie heeft nu zo een zoon.
Een ‘Fils à papa’. De brouwer noemt hem ‘onberekenbaar’. Het is immers een ‘pop up’ bier…
Een ‘limited edition’. Iedere versie wordt dus maar één keer gebrouwen.
Batch 2017/1 wordt gelanceerd op het Brugs Bierfestival begin februari 2017...
Een verscheiden pallet aan smaken duikt op. Bij proevingen hoorden we zeggen ‘hout, vol, rijk, chocolade, gerookt, whisky, kruiden, Guinness-alike, …’
De Fils à Papa heeft inderdaad een zeer rijke complexe smaak uitsluitend door de gebruikte mouten gecreëerd. Niets anders is aan dit bier toegevoegd.
De mooie zijdezachte schuimlaag doet u al van bij aanvang wegdromen.
Het etiket werd ontworpen door Tinus Vermeersch.
 

Merci Maman

De Merci Maman werd speciaal gebrouwen ter erkenning van moedige moeders  en vrouwen die in de grote oorlog 14-18 hun eigen strijd en bijdrage hebben geleverd.
Ook vandaag de dag ondersteunt onze artisanale brouwerij moedige moeders en vrouwen, die veelal buiten beeld vallen. Hierbij kozen we voor het Istalif project in Afghanistan, opgericht door Jenny Vanlerberghe. 
Het project wil vrouwen in Afghanistan een waardig en zelfstandig  bestaan geven. Zij geeft opleidingskansen, en zorgt voor een groter zelfbewustzijn, en meer mogelijkheden door het creëren van eigen kansen.
Wij staan 10%  van de omzet van ons Merci Maman bier af, aan dit moedig project.
Het etiket werd ontworpen door Robin Vermeersch. Amber kleur.  6 % alc..

Adolphe Sax

Omdat ‘Adolphe Sax amber’ staat voor Belgische geschiedenis en Belgische kwaliteit opteerden we voor 100% Belgische hop. Het bier werd daardoor uiteindelijk beloond met het “Belgian Hops” label. We kozen voor een amberkleurig bier. Amber bier maakt deel uit van de Belgische biergeschiedenis is. Het deed zijn intrede begin 1900 en werd bekend onder de naam ‘Speciale Belge’. Na WO I werd het gelanceerd als “overwinningsbier in Engelse stijl”.
Adolphe Sax® is een ongefilterd natuurbier van hoge gisting met een  alcoholpercentage van 6,5°. Nagisting op de fles, gebrouwen met 100% natuurlijke ingredienten, zonder toevoeging van kunstmatige schuim-, bewaar-, zoet-, kleur- of smaakstoffen. De smaak
Gebalanceerd kruidig met een licht fruitige toets en een aangename, mild bittere afdronk. In tegenstelling tot sommige bieren blijft de bitterheid bij dit bier niet al te lang in de mond hangen. Dat maakt dit bier – wat ons betreft – tot een karaktervol doch aangenaam, vlot drinkbaar bier.
Gezien er een ietwat bitter bezinksel in de fles zit, kan je een bodempje laten staan en niet alles in het glas gieten. Het is aan te raden de fles rechtop te bewaren of de fles voor het schenken een kwartiertje recht te zetten.
De ideale schenktemperatuur ligt tussen 7 tot 9°C.


 

Ma Mère Spéciale

De wens naar een nog bitterder bier groeide.  Bitter heet in het Frans ‘amère’.  ‘Ma Mère Speciale’ vervoegde de rangen. 
3 zorgvuldig uitgekozen en juist gedoseerde mouten worden omkranst door 4 fijne hoppen.  De goudbittere ‘moeder’ is volgens de brouwers ‘onverbitterbaar’.Kleur Goud.  6 % alc. 

 

Bonhomme d'hiver

Bruin bier vanK hoge gisting, nagisting in de fles. Gerijpt op rode wijnvaten (Franse Médoc?) waardoor tannines, enige zurigheid en droge afdronk. Kerstbier.6,5 % alc.

Cuvée Jeune'homme

Een op eik gelagerd bitter bier.  Van oorsprong heeft het bier al een lichte citrus-bitterheid door zijn 4 hoppen en de dryhopping achteraf.
Het bier werd aangezuurd terwijl het 4 maanden lagerde in eiken wijnvaten.
De gewaagde bitter-zuur combinatie is door deze veroudering verzacht en daardoor zeer aangenaam om drinken.
Werd gelanceerd op Zythos in een limited edition in een heel speciale verpakking.  

Het etiket is van de hand van Rik Vermeersch, gebaseerd op een werk van José Vermeersch.
Blond. 6,5 % alc.