Brasserie à vapeur

Brasserie à vapeur

Brasserie à Vapeur ('Stoombrouwerij') is een Belgische bierbrouwerij, gevestigd in Pipaix nabij Leuze. Deze brouwerij maakt gebruik van een stoommachine die dateert uit de 18e eeuw. De originele brouwerij werd geopend in 1785. Ze werd in 1984 heropend door Jean-Louis Dits en zijn echtgenote Sittelle. 

Saison de Pipaix

Het is een blond-amberkleurig bier, type saison, met een alcoholpercentage van 6%. Dit bier wordt sinds het ontstaan van de brouwerij in 1785 gebrouwen. De smaak wordt omschreven als droog, normaal gehopt en sterk gekruid.

Vapeur en Folie

Het is een goudblond bier met een alcoholpercentage van 8%. Het etiket is ontworpen door de Belgische striptekenaar Louis-Michel Carpentier, auteur van de stripreeks Chansons Cochonnes. De smaak wordt omschreven als sterk en rond, middelsterk gehopt en gekruid (komijn en zachte sinaasappelschil).

Vapeur Cochonne

Het is een donker amberkleurig bier met een alcoholpercentage van 9%. De smaak wordt omschreven als sterk, fruitig en delicaat, zacht en rond palet, lichte gehopt maar gekruid (gebrande cichorei, koriander en zachte sinaasappelschil). Het werd oorspronkelijk uitgebracht onder de naam Bissextile - bière cochonne. Het etiket is ontworpen door de Belgische striptekenaar Louis-Michel Carpentier, auteur van de stripreeks Chansons Cochonnes. De grote flessen van 75 cl hebben de naam Vapeur Cochonne, de kleine flessen worden onder de naam Vapeur Cochonnette uitgebracht.