Eén van de belangrijkste grondstoffen bij de productie van bier is hop. Het gebruik van hop bij het brouwproces heeft een invloed op de bitterheid, het aroma, de smaak en de bewaring van bier. Reeds eeuwenlang wordt in België hop geteeld. Waar de teelt vroeger nog geografisch gespreid gebeurde, met als kernen de regio Asse-Aalst en de regio Poperinge, concentreert de Belgische hopteelt zich nu voornamelijk rond het West-Vlaamse Poperinge en in Wallonië rond Waasten, Maltonne en Vodelée. In België word er momenteel 181 ha hop verbouwd door een 23-tal hoptelers, waarvan 155 ha door 18 hoptelers uit de Poperingse regio.
Alle hop in België wordt geteeld op familiebedrijven die reeds generaties lang met veel liefde en vakkennis hop verbouwen. Hierdoor voelt de teler zich persoonlijk betrokken bij zijn eigen product en is hij terecht fier op het resultaat: Belgische kwaliteitshop.
Wereldwijd wordt er meest hop verbouwd in Duitsland en de USA. België zelf behoort tot de kleinere hopproducerende landen, wat zich allesbehalve weerspiegelt in de excellente kwaliteit van de hop (‘small acreage, with high potential’ of ook wel ‘Belgian quality, your guarantee’). Meer nog, Belgische hop zorgt voor een uniek smaakpallet in bier, zodat sommigen zelfs over een terroir durven spreken.
Hieronder vindt u een kaart met de hopvelden in Poperinge. Vanaf 8 mei 2018 nemen we geregeld foto's van de actuele groeitoestand van de hop. De foto's kan je hieronder ook bekijken.
Leveringsvormen
De Belgische hop kan onder verschillende vormen geleverd worden:
- hopbellen in lichtgeperste vierkante balen type RB60 van 60-80 kg (0,6 x 0,6 x 1,2m);
- hoppellets type 90;
- hopextract: CO2-extract, extractie gebeurt in het buitenland.
Hoppellets type 90
De gedroogde hopbellen worden gereinigd, gedroogd, gemalen tot hoppoeder en samengedrukt tot pellets (ca. 6mm x 10-15mm). Uit 100kg hopbellen bekomt men 92 à 95 kg hoppellets. In Poperinge zijn er 2 installaties om pellets type 90 te maken.
H.O.P vzw
Op 23 juli 1998 werd de vereniging Hop Overkoepelende Producentenvereniging vzw afgekort H.O.P. vzw opgericht. Een vertegenwoordiger van het Stadsbestuur van Poperinge is aan de Algemene Vergadering toegevoegd.
De belangrijkste doelstellingen van deze vereniging zijn:
- bevordering belangen van de hopteler;
- inrichten van studie- en vormingsactiviteiten voor de hoptelers;
- overdracht van kennis in de hopsector naar derden in het binnen en buitenland;
- organiseren van activiteiten die bijdragen tot een verbetering van de sociale, economische en culturele toestand van de hoptelers.
Het logo "Belgische hop – Belgian hops" is eigendom van de vzw HOP en wordt toegekend aan Belgische hop die geteeld en gecontroleerd wordt onder strikte voorwaarden. Deze werkwijze garandeert herkomst en kwaliteit. De hoptelers doen heel wat moeite om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de hop optimaal blijft. In 2017 ondertekenden de hoptelers een lastenboek met enkele kwaliteitsvoorwaarden om het logo "Belgische hop" te mogen gebruiken om hun hop te commercialiseren.