Hopvariëteiten

Het milde zeeklimaat en de vruchtbare zandleembodem in België vormen een ideale basis om een rijk palet aan hopvariëteiten uitstekend te laten gedijen. De Belgische hoptelers bieden dan ook een uitgebreid aanbod hopvariëteiten aan, elk met hun eigen kenmerkende bitterheid en/of aangenaam aroma.

In Vlaanderen, met vooral de regio van Poperinge zijn er nog 18 actieve hoptelers met een totaal van net geen 155 ha.

In Wallonië telen de 3 belangrijkste actieve hoptelers samen ongeveer 21 ha.

Areaalgegevens 2018

Aromahoppen: 85,5 ha

Bitterhoppen: 57,5 ha

Dubbeldoelhoppen: 30 ha

Andere (stillegging en proefrassen): 8,1 ha

Totaal: 181,1 ha

Aromahoppen

Aromahop is een type hop, dat  het bier zijn aroma geeft. Aromahop kan bier een kruidige, bloemachtige en zelfs een citrusachtige geur en smaak geven. Deze aroma's zijn soms delicaat. De hop wordt pas aan het eind van de kookperiode toegevoegd, om te vermijden dat de aromatische oliën te snel zouden verdampen tijdens het kookproces. Veel aromahoppen hebben een lage bitterheid.
Aromahop wordt ook wel gebruikt om te 'drooghoppen'.

De aromahoppen die in België geteeld worden: Cascade, Fuggle, Golding, Groene Bel, Hallertau Mittelfrühe, Opal, Perle, Saaz, Smaragd, Saphir, Spalter Select, Tettnanger, Styrian Golding, Hallertau Tradition en WGV.

Hieronder vind u de technische fiches van de aromahoppen.

Dubbeldoelhoppen

In België hanteert men ook wel 'Dubbeldoelhop' als benaming voor 'Dual purpose hop'. 'Dual purpose hop' is hop met een hoge bitterheid én een aangenaam aroma. Het kan dus als bitterhop, maar ook als aromahop gebruikt worden. Deze hop wordt zowel aan het begin van het koken van de wort toegevoegd, als bij een bitterhop, als ook aan het eind van het kookproces, als bij een aromahop.

De dubbeldoelhoppen die in België geteeld worden: Brewers Gold, Centennial, Challenger, First Gold, Marynka, Northen Brewer, Pioneer, Chinook en Sorachi Ace.

Hieronder vind u de technische fiches van de dubbeldoelhoppen.

Bitterhoppen

Bitterhop is een type hop, dat als belangrijkste functie heeft om het bier zijn bitterheid en houdbaarheid te geven. Deze bitterheid is te danken is aan het hoge gehalte aan alfazuren. Bitterhop wordt meestal aan het begin van de brouwproces toegevoegd, zodat de bitterstoffen goed uit de hop gehaald kunnen worden.

De bitterhoppen die in België geteeld worden: Admiral, Magnum, Merkur, Nugget, Pilgrim, Phoenix, Record en Target.

Hieronder vind u de technische fiches van de bitterhoppen.