Aanvraag logo

Ter promotie van de Belgische hop werd in september 2011 het logo “Belgische hop – Belgian hops” of “Houblon Belge – Belgian hops” ontwikkeld en gelanceerd naar aanleiding van de streekmarkt “Tournée générale”, nu “Lekker Westhoeks” genoemd. Brouwerijen die in België geteelde hop gebruiken bij het brouwen van hun kwaliteitsbieren kunnen vanaf dan extra in de verf gezet worden door het plaatsen van dit logo op het etiket van hun bierflesjes, dit als promotie. De belangrijkste voorwaarde voor dit gebruik is dat de brouwer officieel erkent dat minstens de helft van de gebruikte hop voor dat bier van Belgische oorsprong is.

Het logo "Belgische hop – Belgian hops" is eigendom van de vzw HOP en wordt toegekend aan Belgische hop die geteeld en gecontroleerd wordt onder strikte voorwaarden. Deze werkwijze garandeert herkomst en kwaliteit. De hoptelers doen heel wat moeite om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de hop optimaal blijft. In 2017 ondertekenden de hoptelers een lastenboek met enkele kwaliteitsvoorwaarden om het logo "Belgische hop"  te mogen gebruiken om hun hop te commercialiseren.

In januari 2017 werd een variant van het logo “Belgische hop – Belgian hops” of “Houblon Belge – Belgian Hops” ontwikkeld, het gouden logo. De belangrijkste voorwaarde voor dit gebruik is dat de brouwer officiaal erkent dat het bier met 100% Belgische hop gebrouwen wordt.

Bent u als brouwer trots op het feit dat u Belgische hop gebruikt bij het brouwen van uw kwaliteitsbier?

Vraag het logo "Belgische hop" aan bij de vzw Hop en plaats het als promotie op het etiket van uw flesje. Zo laat u aan de bierdrinker zien dat u een bier produceert met kwaliteitsvolle hop uit eigen streek met aandacht voor de 3 basisbegrippen van duurzaam ondernemen:

  • Profit: economische duurzaamheid voor zowel de hoptelers als de brouwerijen;
  • Planet: reductie van de milieubelasting enerzijds bij de teelt (verminderd gebruik gewasbeschermingsmiddelen door het toepassen van geleide bestrijding van ziekten en plagen) en anderzijds bij de afzet (grondstoffentransport wordt tot een minimum herleid).
  • People: steunen van een kleine sector die zich steeds dynamischer opstelt door onder andere de reconversie naar aromatische rassen.

Via volgende link kan je het logo "Belgische hop": http://www.poperinge.be/aanvraagformulier-voor-het-gebruik-van-het-logo-belgische-hop.